Biosan vrtni centar

Biosan vrtni centar

Trajnice ili perene

Katalog Pretraga

Višegodišnje biljke, nazvane perene, po latinskom perennis, što znači trajan. Žive od 3 – 30 godina. Nadzemni deo gube tokom zime, a s proleća se ponovo regenerišu. Dobro ih je povremeno omladiti, odnosno izvaditi iz zemlje, razdeliti i ponovo posaditi na drugo mesto. Perene se razlikuju po visini, po veličini i obliku lista, po veličini i boji cveta i po vremenu cvetanja. Visina im se kreće od par centimetara do preko 2 m. Cvetovi svih boja sunčevog spektra, uključujući i belu, a vreme cvetanja, zavisno od vrste, od snega do snega. Po precvetavanju perene orezati, ne dozvoliti stvaranje plodova (sem dekorativnih), koji crpe biljku. Da bi na jednoj zelenoj ili cvetnoj površini perene došle do izražaja, sade se, zavisno od veličine, pojedinačno ili u grupama. Visoke, markantne perene sade se posebno na travnjaku, ili u perenjaku iza ostalih perena, dok se niske sade po više zajedno u prednjem planu. Redovne mere nege, uz malo ljubavi, doprineće da se divite svojim perenama i da svako jutro isčekujete koji će se novi cvet otvoriti. Jednom zasnovan perenjak tokom godina će, verovatno, pretrpeti izvesne korekcije, a to će svake godine davati novu, uvek lepšu sliku. S obzirom na izuzetno veliku raznolikost, postoji neograničena mogućnost kombinovanja samih perena, kao i kombinovanja sa niskim četinarima ili cvetnim šibljem.

 • 6111 Aster alpinus L.ALPSKI ZVEZDAN6111Aster alpinus L.

  Perena visine do 20 cm, koja cveta u MAJU-JUNU, PLAVOljUBIČASTIM cvetovima. Koristi se za prednji plan u perenjacima. Može se kombinovati sa mnogim biljkama, pogotovu sa višim zvezdanima, koji cvetaju kasnije.

 • 6132 Armeria maritima BABINA SVILA6132Armeria maritima

  Perena visine do 20 cm, uzanih listova, sličnih travi. Cvetovi sitni, RUŽIČASTI, beli, u loptastoj cvasti do 3 cm, MAJ – JUL. Biljka prilago|ena suvljim uslovima. Lepo deluje u grupama u perenjacima, u kamenjarima, žardinjerama i saksijama.

 • BELGIJSKI ZVEZDAN6103Aster novi belgii L.

  Trajnica visine do 120 cm, sitnih , glatkih listova i brojnih PLAVORUŽIČASTIH cvetova. Vreme cvetanja AVGUST - OKTOBAR. Koristi se u perenskim zasadima, iza ostalog bilja i za rezani cvet.

 • 6127 Astilbe hybrida hort..BIRETKA6127Astilbe hybrida hort..

  Lepa, nežna trajnica visine do 70 cm, složenih, zelenih, ili crvenkastih listova. Cvetovi sitni, brojni, u rastresitoj piramidalnoj cvasti, RUŽIČASTI, tamnocrveni, beli, blago mirisni, JUL, AVGUST. Najbolje uspeva na POLUSENOVITIM, vlažnim mestima, u humusnom supstratu. Sadi se na 50 cm odstojanja. Pogodna za cvetne površine sa manje sunca, pored vodenih površina, tako|e kao izuzetna dopuna buketima.

 • 6137 Paeonia officinalis L.BOŽUR6137Paeonia officinalis L.

  Omiljena biljka starih seoskih okućnica, inače posvećena Peonu, lekaru grčkih bogova. Naš naziv po arapskom imenu BUSUR. Poluzeljasta biljka visine do 80 cm, sa krtolasto zadebljalim korenom. Listovi složeni, troperi. Cvetovi veličine 10-15 cm, obično puni, CRVENI, ružičasti, beli, MAJ, JUN. Zahteva sunčane do polusenovite položaje, plodnu zemlju i uredno zalivanje. Sadi se na 80-100 cm odstojanja PLITKO. Koristi se u malim grupama u perenjacima, kao soliter na travnjaku i kao cvet za vaze.

 • 6147 Coreopsis grandiflora Nutt.ČARNO OKO6147Coreopsis grandiflora Nutt.

  Perena visine do 90 cm. Listovi u donjem delu celi, u gornjem složeni. Cvetovi na tankim stabljikama, veliki do 9 cm, ZLATNOŽUTI, sa tamnijim centralnim delom (oko). Cvetanje MAJ – SEPTEMBAR. Zahteva svetlo mesto i uredno zalivanje. Sadi se na razmak od 50 cm. Pogodna za veće grupe. Lepa u letnjim buketima. Slične su joj vrste C. lanceolata L. i C. verticilata L.

 • 6125 Dicentra spectabilis Lem.DEVOJAČKO SRCE6125Dicentra spectabilis Lem.

  Ljupka, nežna, prava devojačka biljka. Visoka do 80 cm. Koren zadebljao. Listovi složeni, plavičasto zeleni. Obilje dvobojnih RUŽIČASTO BELIH, srcolikih cvetova, veličine 3 cm, više pore|ani sa zajedničke drške, MAJ – JUN. Najbolje uspeva na POLUSENOVITOM mestu, a traži vlažniju zemlju. Perenski zasadi, a može se saditi i u saksije.

 • 6140 Hemerocallis fulva L.DNEVNI ljIljAN, GRANIČICA6140Hemerocallis fulva L.

  Biljka poseduje zadebljali koren, a naraste do 120 cm. Listovi uzani, dugi do 80 cm, široki do 2 cm, žljebasti, malo lučno povijeni, celog oboda. Cvetovi zvonoliki, veličine oko 10 cm, NARANDŽASTOŽUTI, u cvastima sa po 5-20 cvetova, JUN – AVGUST. Cvetovi otvoreni tokom dana. Položaj sunčan do polusenovit, zemlja vrtna, zalivanje uredno. Sadi se na 70 cm razmaka. Podnosi presa|ivanje i u vreme cvetanja. Sadi se u vidu manjih grupa u perenjacima, pojedinačno na travnjacima, a posebno lepo deluje pored vodenih površina. Cvetovi pogodni za rezanje.

 • 6102 Aster novae angliae L.ENGLESKI ZVEZDAN6102Aster novae angliae L.

  Bujna jesenja trajnica zelenih stabljika i sitnog, maljavog lišća. Visoka do 160 cm. Ima lepe ljUBIČASTOPLAVE cvetove sa žutom sredinom. Cveta AVGUST – OKTOBAR. Sadnja na 40-60 cm odstojanja. Za zadnji plan u perenjacima i kao rezani cvet.

 • 6156 Physostegia virginiana FIZOSTEGIJA6156Physostegia virginiana

  Trajnica visine do 90 cm. Stabljike četvorougaone, listovi uzani, nazubljeni. Cvetovi sitni, usko zvonasti, u dugoj piramidalnoj cvasti, BELI, svetlo ružičasti ili svetlo ljubičasti, JUL – SEPTEMBAR. Zahteva sunčan položaj i uredno zalivanje. Pogodna za sadnju u perenjacima i kao rezni cvet

 • 6124 Phlox panniculata L.FLOKS, PLAMENAC6124Phlox panniculata L.

  Popularna perena visine do 90 cm, elipsoidnih listova. Cvetovi tanjirasti, u poluloptastoj cvasti, mirisni, RUŽIČASTI, purpurni, beli, JUN - SEPTEMBAR. Uspesno se kombinuje sa drugim perenama i sezonskim cvećem. U narodu se često koristi za rezani cvet.

 • 6157 Gaura lindheimeriGAURA6157Gaura lindheimeri

  Cvetovi četvoročlani, 3-4 cm, BELI, ružičasti, u razgranatim cvastima, JUL – OKTOBAR. Dobro uspeva na sunčanim položajima, u suvljim, propusnim, ali humusnim zemljištima. Koristi se u perenskim zasadima i kao rezani cvet.

 • 6128 Achillea millefolium L.HAJDUČICA, STOLISNIK6128Achillea millefolium L.

  Legenda kaže da rane pergamskog kralja Telefusa može izlečiti samo onaj što ih je naneo. Ahil je rane zacelio ovom biljkom. njom su vidali rane i naši hajduci. Osnovna vrsta ima bele cvetove. Ukrasne odlike su visine do 60 cm, sa bezbroj, najčešće RUŽIČASTIH cvetova u štitastoj cvasti, JUN-JUL. Zahvalna za perenske zasade i za rezani cvet. Može se i sušiti.

 • 6160 Hosta plantaginea AschersHOSTA, BOGIŠA6160Hosta plantaginea Aschers

  Listovi široko eliptični, dugi do 25 cm, podsećaju na list bokvice, paralelne su nervature, sveže zeleni, čine biljku dekorativnom dok nije u cvetu. Cvetovi skupljeni na vrhu cvetne stabljike, cevasto zvonoliki, dugi do 15 cm, BELI, mirisni, AVGUST. Zahteva plodnu, vlažniju zemlju i umerenu do jaču ZASENU. Na suncu dobija ožegotine na listovima. Koristi se u perenskim zasadima u zaseni. Lepo se kombinuje sa ostalim vrstama bogiša šarenih listova. Sadi se i u saksiji.

 • 6146 Chrysanthemum hortorum hort.HRIZANTEMA6146Chrysanthemum hortorum hort.

  Nacionalni cvet Japana, odavno gajen i kod nas. Lepota ove biljke iskazana je u naučnom nazivu, koji znači ZLATNI CVET. Zbog vremena cvetanja u nas se zove JESENKA. Poludrvenasta perena karakterističnog mirisa, sa više od 5000 odlika, koje se razlikuju po visini (20-150 cm), po veličini, obliku i boji cveta, kao i po vremenu cvetanja. Cvetovi veličine 4-25 cm, mogu biti prosti, polupuni, puni, loptasti, poluloptasti, zvezdasti; ŽUTI, naranDŽastomrki, tamno crveni, ljubičasti, beli… Jedna stabljika može nositi i do 100 cvetova. Hrizantema zahteva sunčan položaj, hranljivu zemlju i redovne mere nege. Visoke sorte se u julu skraćuju bar na pola. Primena višestruka: perenjaci, saksije, terase, grobovi… Jedna od najčešće korišćenih biljaka za rezani cvet. Naročito su lepe najnovije odlike LOPTASTE forme, raznih boja cveta, koje se najčešće gaje u saksijama.

  Pročitaj više na blogu: Vimbldon i cveće
 • 6136 Monarda dydima L.INDIJANSKA KOPRIVA6136Monarda dydima L.

  Aromatična biljka visine do 100 cm, sa naspramnim, jajastim listovima. Cvetovi u glavičastoj cvasti, CRVENI, ružičasti, ljubičasti, beli, JUN – AVGUST. Traži sunčane do blago senovite položaje i vlažnije tle. Sadi se na 70 cm rastojanja. Može se kombinovati sa ehinaceom, kojoj odgovara po visini i vremenu cvetanja, ali zaostaje po lekovitosti. Uspešno se kombinuje i sa drugim perenskim vrstama. U Severnoj Americi, odakle potiče, od nje pripremaju osvežavajuće čajeve.

 • 6155 Duchesnea indica Focke.INDIJSKA JAGODA6155Duchesnea indica Focke.

  Biljka koja ima višestruku primenu, ali ima jednu manu – plodovi joj nisu jestivi. Visoka je do 10 cm, a širi se tlom svojim vrežama. Listovi trodelni, tamnozeleni. Cvetovi žuti, bez veće dekorativne vrednosti. Glavni ukras biljke su jagode, oblika i veličine klikera, crvene, lepe, primamljive, ali bljutave.One krase biljku od JUNA do ZIME. Odgovara joj polusenka, ali uspeva i na suncu, uz jače zalivanje. Primenjuje se kao prednji ukras perenjaka, kao pokrivač tla, često umesto travnjaka pod drvecem,za žardinjere i saksije, za pravljenje buketića i za dekoraciju torti, voćnih salata i sladoleda.

 • 6112 Ajuga reptans L.IVICA PUZAVA6112Ajuga reptans L.

  Biljka visine do 20 cm, poleglih, ukorenjujućih stabljika. Listovi naspramni, elipsoidni. Cvetov PLAVI u piramidalnoj cvasti, APRIL,MAJ. Cenjene su forme sa tamnocrvenim listom A.r. 'Atropurpurea', A.r. 'Burgindi Glonj' i sa višebojnim listom A.r. 'Variegata' i A.r. 'Multicolor'. Odgovaraju joj polusenoviti položaji, Podnosi sunce. Odličan pokrivač tla. Prednji plan perenjaka.

 • 6153 Primula elatior JAGORČEVINA, JAGLIKA6153Primula elatior

  Ovi omiljeni vesnici proleća naseljavaju brdska i planinska područja severne hemisfere. Ima ih oko 600 vrsta i veliki broj hortikulturnih odlika. Dostižu visinu 10-30 cm. Listovi eliptični, cvetovi najčešće ŽUTI, pojedinačni (P. vulgaris Huds.), ili na zajedničkoj dršci (P. elatior). Hibridizacijom i selekcijom stvorene su odlike raznih boja cvetova, obuhvaćene nazivom P. DŽ poyantha hort.. Cvetanje MART-APRIL. Većini primula odgovraju vlažna, prohladna, polusenovita mesta, sa kiselom podlogom. Sade se na 30 - 40 cm razmaka. Pogodne za prednji plan u perenjacima, za podsadnju pod drveće prozračne krošnje. Odlično "idu" uz ljubičice i crnjušu (E,carnea), kao i uz lukovičaste biljke.

 • 6126 Anemone japonica JAPANSKA SASA6126Anemone japonica

  Višegodišnja zeljasta biljka visine do 80 cm, složenih listova. Cvetovi prečnika oko 6 cm, RUŽIČASTI, beli, crveni, u štitastim cvastima, AVGUST – OKTOBAR. Zahteva POLUZASENU, svežu, plodnu zemlju i redovno zalivanje. Uspeva i na suncu. Koristi se u cvetnim zasadima i kao sečeno cveće.

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6138 Penstemon barbatus JENETINA6138Penstemon barbatus

  Biljka visine do 70 cm, uzanih listova. Cvetovi zvonoliki, oboreni, CRVENI, ružičasti, purpurni, beli, često unutra prošarani, u uspravnoj cvasti, JUN – AVGUST. Uspeva na suncu i u poluseni. Traži hranljivu zemlju i redovno zalivanje. Sadi se u grupama u perenjacima, a pogodna i kao rezani cvet. Slična joj je vrsta P. hartnjegii, čija je najlepša sorta P.h. 'Rubicunda' (žarkocrvena).

 • 6107 Aquilegia hybrida hort.KANDILICA, KANDILKA6107Aquilegia hybrida hort.

  Ljupka trajnica visine do 80 cm, dvostruko ili trostruko razdeljenih listova. Cvetovi interesantni, 3-5 cm, PLAVI, ljubičasti, ružičasti, beli ili dvobojni, MAJ – JUN. Najbolje uspeva u POLUSENCI. Sadi se na 40 cm razmaka. Zamenjuje se svake 3 godine. Koristi se u perenskim zasadima, kamenjarima i kao sečeno cveće.

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6131 Dianthus caesius Smith.KARANFIL SIVI6131Dianthus caesius Smith.

  Zbog svoje lepote, ovaj rod dobi naziv Dianthus - BOŽANSKI CVET. A mi u pesmama opevasmo karanfil, katmer, karavilje, garofan… Jastučasta perena uzanog, sivoplavog lista. Naraste do 25 cm. Cvetovi poluloptasti, RUŽIČASTI, beli, oko 3 cm, mirisni, MAJ – JUN. Najbolje uspeva na krečnom zemljištu. Popularna ukrasna biljka, koja obrazuje kompaktne sive jastuke i po precvetavanju. Koristi se u perenskim zasadima, u kamenjarima, suvozidovima, na grobovima i kao rezani cvet

 • 6113 Campanula carpatica KARPATSKI ZVONČIĆ6113Campanula carpatica

  Niska, jastučasta perena, do 20 cm visine. Listovi sitni, okruglasti. Cvetovi široko zvonoliki, 2,5 cm, PLAVI ili BELI, JUN – AVGUST. Uspeva na sunčanim i polusenovitim položajima. Slični su joj dalmatinsko crnogorski zvončići: C. portenschlagiana R.S., C. poschasciana Degen., C. njaldsteiniana R.S. i C. fenestrellata Feer. Koristi se za prvi plan u perenjacima, zatim u kamenjarima i u žardinjerama.

 • 6114 Veronica KLASASTI RAZGON6114Veronica

  Višegodišnja biljka visine do 15 cm, u vreme cvetanja do 40 cm. Listovi elipticni. Cvetovi u klasolikoj cvasti, PLAVI, ređe ružičasti ili beli, JUN - AVGUST. Zbog lepog izgleda i boje cvetova, zahvalna za kombinovanje sa ostalim perenama. Sadi sa na 40 cm razmaka. Voli sunce.

  Pročitaj više na blogu: Vimbldon i cveće
 • 6148 Gaillardia aristata Pursh.KOKARDA6148Gaillardia aristata Pursh.

  Atraktivna perena visine do 70 cm. Listovi nazubljenog oboda, maljavi. Cvetovi prečnika do 10 cm, ŽUTI, crveni, a najčešće sa crvenonaranDŽastom sredinom i žutim obodom. Cveta do JUNA do SEPTEMBRA. Zahteva jaku svetlost, plodnu, peskovitu zemlju i redovno zalivanje. Sadi se na 40 cm razmaka. Koristi se za sadnju u perenskim zasadima i kao sečeno cveće.

 • 6139 Heuchera sanguinea Eng.KORALNI ZVONČIĆ6139Heuchera sanguinea Eng.

  Lepa, nežna biljka sitnih zvonastih, koralno CRVENIH cvetova u zajedničkoj, uspravnoj cvasti. Cveta MAJ - JUL. Listovi okruglasti, šarene nervature. Može biti visoka do 60 cm. Uspeva u polusenci i na suncu. Sadi se na 40 cm razmaka. Koristi se u grupama u srednjem planu perenjaka, kao saksijska biljka, a cvetovi kao dopuna buketima. Postoje forme sa tamnopurpurnom bojom listova, idealne za stvaranje kontrasta sa drugim biljkama (H.s. 'Can Can').

 • 6121 Viola odorata L.LJUBIČICA6121Viola odorata L.

  Omiljena prolećna biljka visine do 10 cm. Listovi srcasti. Cvet LJUBIČAST, “iako je kriva vrata, ama lepi miris dava', MART – APRIL. Uspeva na suncu i u polusenci. Sadi se u prednjem planu perenjaka, ili ispod drveća. Cvetovi za prolećne buketiće, JESTIVI, a koriste se i za dekoraciju jela.

 • LOBELIJA6109Lobelia speciosa L.

  Perena visine 60 – 80 cm. Krase je ljupki, PLAVI cvetovi od JULA do SEPTEMBRA. Zahteva sunčano do blago zasenjeno mesto i uredno zalivanje. Primenjuje se u manjim grupama u srednjem delu perenjaka. Jedna od najlepših odlika L.e. 'Fap Blau'.

 • 6134 Thymus serpyllum L.MAJKINA DUŠICA6134Thymus serpyllum L.

  Ova biljka nikla je iz dečjih suza, na majkinom grobu. Omiljena lekovita biljka visokih estetskih vrednosti. Polegle stabljike ne prelaze visinu od 10 cm. Listovi sitni, zeleni, sjajni, mirisni. Cvetovi brojni, RUŽIČASTI, gusto prekrivaju biljku, MAJ – JUL. Dobro podnosi sunce i sušu. Koristi se za sadnju u prednjem planu perenskih zasada, u kamenjarima i suvozidinama, u zbirkama aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja. U saksiji na terasi i na prozoru za čaj i začinjavanje jela.

 • MALA ZIMZELEN6116Vinca minor L.

  Perena visine do 20cm, poleglih ukorenjujućih stabljika. Listovi elipsoidni, tamnozeleni, kožasti, sjajni. Cvetovi tanjirasti, veličine 2-3 cm, PLAVI, APRIL. Biljka polusenovitih do SENOVITIH položaja, ali podnosi i sunce. Koristi se kao pokrivač tla: za mesta u senci drveća (umesto travnjaka), za grobove, kao i za žardinjere, niz čije zidove se spušta.

 • 6158 Leucanthemum maximum MARGARETA6158Leucanthemum maximum

  Pored kičice, kantariona, hajdučice, ivanjskog cveća i belog luka sastavni deo Ivanjskog venca. Lepa je poput bisera, pa se naziva i MARGARETA (biserka), a pošto je na našim livadama ima najviše oko Ivanjdana u narodu dobi naziv i IVANČICA. U hortikulturi se koriste oplemenjene odlike krupnijeg cveta. Višegodišnja biljka visine do 80 cm, koja je zbog BELIH cvetova sa žutim središtem nazvana BELA RADA. Cvetovi veličine do 8 cm ukras su livada, vrtova, parkova i vaza od JUNA do AVGUSTA. Sunčan položaj, redovno zalivanje.

 • 6108 Aster amellus L.MELSKI ZVEZDAN6108Aster amellus L.

  Bilje sa brojnim PLAVIM ili ružičastim cvetovima, koji se javljaju u AVGUSTU – SEPTEMBRU. Visoka je do 60 cm. Pogodna za formiranje “fleka” u perenjacima i za bordure (obrube) uz staze.

 • 6154 Oenothera missouriensis Sims.NOĆURAK POLEGLI6154Oenothera missouriensis Sims.

  Niska, puzeća perena, uzanih zelenih listova, visoka do 25 cm. Cvetovi levkasti, veličine do 15 cm, ŽUTI, otvoreni noću i pri oblačnom vremenu, JUN – SEPTEMBAR. Zahteva sunčan položaj i suvlja zemljišta. Koristi se u prednjem planu perenskih zasada, za sadnju u žardinjerama, gde pada preko ivica, kao i za pokrivanje manjih padina. Od noćuraka najpoznatiji je lekoviti Oe.biennis L. koji je dvogodišnja biljka i uspravnog rasta, a od perena uspravnog rasta najčešći je Oe. tetragona, koja cveta danju.

 • 6130 Bergenia crassifolia Fritsch.OPLANICA6130Bergenia crassifolia Fritsch.

  Dugoveka trajnica visine do 30 cm. Listovi krupni, 20-30 cm, objajasti, tamnozeleni, tokom zime crveni. Cvetovi sitni, RUŽIČASTI, u cvastima. Cveta još pod snegom, FEBRUAR – APRIL. Zahteva umerenu hladovinu, a uspeva i na suncu. Upotrebljava se u perenskim zasadima i kamenjarima. Sa|ena i na grobovima.

 • 6115 Iris pumila L.PATUljASTA PERUNIKA6115Iris pumila L.

  Najniža od perunika, dostiže svega 20 cm. Cveta rano APRIL – MAJ. Cvetovi PLAVI, re|e žuti. Sadi se na 30 cm. Traži krečno zemljiste i sunčan položaj. Koristi se za prednji plan u perenskim zasadima, u alpinumima i žardinjerama.

 • 6105 Iris germanica L.PERUNIKA6105Iris germanica L.

  OZbog neobično lepog oblika i boja cveta, ova biljka je nazvana u čast boginje duge IRIS. Mi je, po staroslovenskom bogu grmljavine, Perunu, nazivamo perunika. To je gomoljasta biljka sabljastih listova visine do 1 m. Cvetovi veličine 10-15 cm, u raznim nijansama PLAVE boje, ali i ljubičasti, ružičasti, beli i žuti. Vreme cvetanja MAJ – JUN. Uspešno se kombinuje sa drugim perenama ili sezonskim cvećem, a od davnina korišćena za rezani cvet.

 • 6133 Phlox subulata L.POLEGLI FLOKS6133Phlox subulata L.

  Niska, pokrivna perena, dostiže 10 cm visine. Listovi sitni, uzani, gusto obrastaju stabljike. Cvetovi do 1,5 cm, RUŽIČASTI, beli, u vreme cvetanja, APRIL, prekrivaju celu biljku. Pogodna za obrazovanje niskih, ružičastih fleka u perenjacima, za kamenjare, suvozidove, žardinjere i saksije.

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6163 Cerastium biebersteinii PTIČJA TRAVA6163Cerastium biebersteinii

  Niska, polegla perena, dostiže do 15 cm visine. Brzo se širi po zemlji. Listovi sitni, uzani, zeleno srebrni. Cvetovi do 1,5 cm, BELI, brojni, MAJ-JUN. Zahteva sunčan položaj, neutralno zemljište i dosta vlage. Koristi se za sadnju u perenskim zasadima, alpinetumima, suvozidovima i žardinjerama. Pogodna za pokrivanje manjih padina.

 • 6149 Rudbeckia PUPAVICA6149Rudbeckia

  Zeljasta, žbunasta, višegodišnja biljka, visine do 70 cm. Listovi reznjeviti, maljavi. Cvetovi do 10 cm, ŽUTI, sa tamnomrkim centralnim, pupčastim delom, JUN-SEPTEMBAR. Sunčana mesta, hranljivo tle i obilno zalivanje. Sadi se na razmak od 70 cm. Upotrebljava se za sadnju u perenskim zasadima i kao rezani cvet. Slična joj je R. laciniata L.

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6119 Centaurea dealbata willd.RAZLIČAK BELIČASTI6119Centaurea dealbata willd.

  Biljka nazvana po kentauru, koji je bio pola čovek, pola konj. Dostiže visinu do 75 cm. Listovi srebrnasto zeleni. Cvetovi LJUBIČASTORUŽIČASTI, JUN – JUL. Zbog menjanja boja u toku cvetanja, biljka nazvana – različak. Traži sunčan položaj i redovno zalivanje. Sadi se u grupama u srednjem planu perenskih zasada, na rastojanju od 50 cm. Može se koristiti i za rezani cvet. Postoje i druge vrste istog roda, koje, tako|e, imaju dekorativna svojstva i sličnu primenu.

 • 6123 Echinacea purpurea Manch.RUŽIČASTA PUPAVICA6123Echinacea purpurea Manch.

  Cenjena kao LEKOVITA i dekorativna biljka. Visoka do 1m, ima izuzetno dekorativne cvetove, sa ispupčenim mrko crvenim centralnim delom i laticama RUŽIČASTE boje. Cveta JUN – SEPTEMBAR. Uspešno se primenjuje u perenskim zasadima, u kombinaciji sa ostalim biljem, npr. sa artičokom, koja cveta u isto vreme. Od osušenih latica može se prirediti čaj, koji povećava IMUNITET organizma.

 • 6150 Hypericum calycinum L.ŠARONSKA RUŽA6150Hypericum calycinum L.

  Poluzimzeleni žbunić, sa jakim puzajućim korenom, visok 30-40 cm. Listovi elipsoidni, zeleni, zimi dobijaju bronzanu boju. Cvetovi veličine 7-8 cm, ŽUTI, sa brojnim prašnicima, JUN – AVGUST. Zahteva blagu ZASENU, ali podnosi i punu svetlost sunca, uz jače zalivanje. Pri povoljnim uslovima brzo se širi. Sadi se u perenskim zasadima, dobra za podsadnju pod drveće prozračne krošnje i za pokrivanje manjih padina u polusenci.

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6106 Iris sibirica L.SIBIRSKA PERUNIKA6106Iris sibirica L.

  Biljka veoma uzanih, sabljastih listova, visine 60-80- cm. Cvetovi LJUBIČASTOPLAVI, nadvisuju listove, MAJ-JUN. Po precvetavanju ostaju sme|i, dekorativni plodovi. Perenjaci, žardinjere, rezani cvet. Širina leje sa ružama ne bi trebalo da pre|e 1,2 m (2-4 reda, zavisno od grupe), radi lakšeg održavanja. Izme|u leja najčešće dolazi travnjak. Dužina leja proizvoljna. Ruže će nam se pokazati u svoj svojoj lepoti, ako im pružimo malo nege. To podrazumeva: prolećno orezivanje, redovno uklanjanje precvetalih cvetova, plevljenje, okopavanje, zalivanje, prihranjivanje i bar dva puta godišnje tretiranje insekticidima i fungicidima. I nikad ih nemojte saditi u hladu !!!

 • 6159 Achillea ptarmica L.SLAJER HAJDUČICA6159Achillea ptarmica L.

  Za razliku od prave hajdučice, ova biljka ima prost, izdužen, nazubljen list. Visoka je do 60 cm. Kod gajenih, hibridnih odlika cvetovi do 1 cm, poput klupčica, BELI, sitni, mnogobrojni, JUL – SEPTEMBAR. Biljka skromnih zahteva, pogoduju joj sunčana mesta. Koristi se za srednji plan u perenskim zasadima i za rezani cvet umesto gipsofile.

 • 6118 Liatris spicata SMRLJAK6118Liatris spicata

  Ova interesantna biljka može biti visoka do 75 cm. Listovi uzani, svežezeleni. Cvetovi u uspravnim, dugim cvastima, ljUBICASTI, plavi, ružičasti, otvaraju se odozgo na dole, JUL – AVGUST. Zahteva sunčan položaj, hranljivu, propusnu zemlju i uredno zalivanje. Koristi se za srednji plan u perenjacima, zatim u alpinumima, a najčešće kao rezani cvet.

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6161 Iberis sempervirens L.SNEŽAK6161Iberis sempervirens L.

  Polužbunasta trajnica visoka do 30 cm. Listovi uzani, poluzimzeleni. Cvetovi sitni, BELI, u mnogobrojnim kišobranastim cvastima, APRIL – JUN. Ne probira zemljište, ne zahteva puno vode, ali traži dosta sunca. Sadi se u perenjacima, u kamenjarima i u žardinjerama. Odlično se slaže sa poleglim floksom i plavim jastučem, koji su nesto niži, a cvetaju u isto vreme.

 • 6152 Helianthemum nummularium L.SUNČANICA6152Helianthemum nummularium L.

  Perena visine 20-40 cm, poludrvenastih grančica. Listovi naspramni, lancetasti. Cvetovi do 1,5 cm, nezni, ŽUTI, ružičasti, crveni ili beli, JUN – AVGUST. Zahteva sunčan položaj i suvlju zemlju. Orezivanje po cvetanju. Biljka koja svojom ljupkošću osvežava perenske zasade.

 • 6141 Kniphofia uvaria TRITOMA6141Kniphofia uvaria

  Biljka sa zadebljalim korenom, visine do 1 m. Listovi sabljasti, uzani, žljebasti, fino testerastog oboda, dugi do 1 m. Bezlisna stabljika nosi klasoliku cvast sa mnoštvom valjkastih cvetova, NARANDŽASTOKORALNE boje. Vreme cvetanja JUN – AVGUST. Odgovara joj sunčan položaj, redovno zalivanje, a tokom zime zahteva suvo tle. Sadi se na odstojanju od 60 cm. Koristi se u vidu grupa na perenjacima, ili kao soliter na travnjaku. Cvetovi za rezanje.Kupi

  Kupi u Biosan vrtnom centru
 • 6117 Vinca major L.VELIKA ZIMZELEN6117Vinca major L.

  Biljka nešto krupnijih listova od male zimzeleni. Naročito je lepa njena odlika šarenih listova V. ma. 'Variegata'. Tako|e za senovitije položaje.

 • 6122 Lythrum salicaria L.VRBIČICA6122Lythrum salicaria L.

  Višegodišnja biljka sa debelim rizomom. Dostiže visinu 60-120 cm, zavisno od sorte. Cvetovi sitni, brojni, RUŽIČASTI, u vrsnim cvastima, JUL – SEPTEMBAR. Cvetove rado posećuju leptiri. Biljka poseduje lekovita svojstva. Najbolje uspeva na sunčanim položajima, a zahteva redovno i obilno zalivanje. Koristi se za sadnju u perenjacima i za sadnju uz vodene površine u vrtu.

 • 6104 Lupinus polyphyllus Lindl.VUČJAK6104Lupinus polyphyllus Lindl.

  Biljka zadebljalog korena visine 60-100 cm. Listovi prstasto deljeni. Cvetovi u uspravnim cvastima dužine do 50 cm, PLAVI, ljubičasti, ružičasti, beli, crveni, ili dvobojni, JUN – JUL. Zbog svojih izuzetno lepih, kupastih cvetova (cvasti), pogodna za srednji i zadnji plan u perenjacima. Izvanredno deluje u vazi.

 • 6101 Delphinium hybridum hort.ŽAVORNJAK, KOKOTIĆ6101Delphinium hybridum hort.

  Biljka visine 60-200 cm, sa režnjevitim listovima. Cvetovi u uspravnoj cvasti prosti, polupuni, puni, svih nijansi PLAVE boje, ljubičasti, ružičasti ili beli, jun, jul. Sadi se na 40-60 cm rastojanja. Presa|uje svake 3. ili 4. godine. Pogodna za zadnji plan u perenjacima. Koristi se i kao rezani cvet.

 • 6129 Geranium macrorrhizum L.ZDRAVAC6129Geranium macrorrhizum L.

  Domaća biljka omiljena u narodu. njome se umiva na Biljani petak (uoči Đur|evdana) zdravlja radi, nju sade u baštama lepote radi, pod prozorom mirisa radi, piju je poroda radi, u novije vreme raka radi, a ona ipak “lepše stoji devojkama, no nevestama”. Visoka je 40 -50 cm, poseduje jak rizom. Listovi režnjeviti, aromatični, kao i cela biljka. Cvetovi RUŽIČASTI, 2 cm, APRIL - MAJ. Najbolje uspeva na POLUSENOVITIM položajima. Sadi se na 40-50 cm razmaka. Gaji se i u saksijama.

 • 6142 Geum coccineum ZEČJA STOPA6142Geum coccineum

  Višegodišnja biljka do 60 cm visine. Listovi složeni, vrsni listić najveći. Cvetovi veličine 3-4 cm, CRVENONARANDŽASTI, MAJ – JUN. Odgovara joj sunčan do polusenovit položaj. Sadi se na 40 cm razmaka. Koristi se u srednjem planu perenskih zasada, a može i kao rezani cvet.

 • 6151 Alyssum saxatille L.ZLATNA PRAŠINA6151Alyssum saxatille L.

  Biljka snažnog korena i poludrvenastih stabljika, visoka 30-40 cm. Listovi elipsoidni, zeleno sivi, maljavi. Cvetovi u gronjastim cvastima, ŽUTI, sitni, brojni, u vreme cvetanja APRIL-MAJ prekriju gotovo celu biljku. Zahteva sunčan položaj, suvo, krečno zemljište, uz štedljivo zalivanje. Sadi se na 30 cm razmaka. Koristi se za perenjake, kamenjare, stare zidove, stara stepeništa… Kratkoveka trajnica.

 • 6143 Solidago canadensis L.ZLATNICA6143Solidago canadensis L.

  Trajnica visine 120-150 cm, uzanih listova. Cvetovi sitni, ŽUTI, brojni, u pramenastim cvastima, JUL – SEPTEMBAR. Zahteva sunčan položaj. Sadi se na metar odstojanja. Koristi se u perenjacima kao pozadina nižim biljkama, a lepo deluje i u vazi.

 • 6144 Achillea filipendulina Lam.ŽUTA HAJDUČICA6144Achillea filipendulina Lam.

  Biljka visine do 130 cm. Listovi višestruko perasto deljeni. Cvasti ŽUTE, štitasto loptaste, prečnika do 15 cm, JUN-SEPTEMBAR. Uspeva na mestima izloženim suncu. Sadi se u manjim grupama na rastojanju od 70 cm u zadnjem delu perenjaka. Koristi se i za rezani cvet, u svežem ili suvom stanju.

 • 6145 Hemerocallis citrina BaroniŽUTI LJILJAN6145Hemerocallis citrina Baroni

  Cvetna stabljika visine do 100 cm, nosi na vrhu po više zvonolikih, LIMUNŽUTIH cvetova, otvorenih po danu, od JUNA do AVGUSTA. Uspeva na polusenovitim do sunčanim mestima, uz uredno zalivanje. Perenjaci, obodi vodenih površina, terase, balkoni, rezani cvet. Sličan mu je H. fulva L

 • 6110 Platycodon grandiflorum ZVONCE6110Platycodon grandiflorum

  Biljka zadebljalog korena visine 60-100 cm. Listovi prstasto deljeni. Cvetovi u uspravnim cvastima dužine do 50 cm, PLAVI, ljubičasti, ružičasti, beli, crveni, ili dvobojni, JUN – JUL. Zbog svojih izuzetno lepih, kupastih cvetova (cvasti), pogodna za srednji i zadnji plan u perenjacima. Izvanredno deluje u vazi.

 • 6135 Lycnis calcedonica L..ĐULAŠIN, RUMENIKA6135Lycnis calcedonica L..

  Neopravdano zapostavljena perena. Visoka do 100 cm. Cvetovi vatra CRVENI, u poluloptastoj cvasti veličine do 10 cm. JUN - AVGUST. Traži sunčane položaje i neutralno zemljište. Koristi se za srednji i viši plan perenskih zasada, re|e kao rezani cvet.

 • 6162 Convallaria majalis L.ĐURĐEVAK6162Convallaria majalis L.

  Biljka sa rižom, koji se u tlu pruža poput mreže, visoka do 20 cm. Listovi elipsoidni, cvetovi do 1 cm, zvonoliki, BELI, mirisni, nanizani poput biserčića na cvetnu dršku. Vreme cvetanja MAJ. Graškoliki crveni plodovi dekorativni, ali OTROVNI. Traži polusenku, neutralno zemljište i dosta vlage. Koristi se za sadnju u perenskim zasadima, za podsadnju pod drveće i za |ur|evdanske buketiće.