Biosan vrtni centar

Biosan vrtni centar

Sezonske cvetnice

Katalog Pretraga

Za razliku od perena, ove biljke krase naše parkove, vrtove, terase i prozore tokom 6-8 meseci. Da bismo tokom cele sezone imali biljke u cvetu, smenjivaćemo biljke iz dve grupe: tzv. jednogodišnje i dvogodišnje. Ove biljke sade se uvek u manjim ili većim grupama. Kombinuju se sa perenama, ili me|usobno. Niske i lisno dekorativne sezonske cvetnice mogu se koristiti i za obrazovanje tzv. cvetnih tepiha. DVOGODIŠNJE CVEĆE DVOGODIŠNJE CVEĆE Ove biljke se sade u oktobru - novembru, obično na 20 cm razmaka. Uspešno prezimljuju u našim uslovima. Jesenje cvetove možemo uklanjati radi obilnije prolećne cvatnje. U maju-junu dvogodišnje cveće zamenjujemo jednogodišnjim. VIŠEGODIŠNJE SAKSIJSKE CVETNICE VIŠEGODIŠNJE SAKSIJSKE CVETNICE Većinom cvetni žbunovi koji ukrašavaju terase, balkone, verande i atrijume. Uz odgovarajući zimski smeštaj, mogu nam cvetati i više godina.

 • 6709 Ageratum mexicanum Sims.AGERATUM6709Ageratum mexicanum Sims.

  Popularna biljka visine do 10 (60) cm, sa sitnim, klupičastim cvetovima, PLAVE, ljubičaste, ružičaste ili bele boje. Za javne nasade, vrtove, terase …

 • 6705 Begonia semperflorens BEGONIJA, LEDENJAK6705Begonia semperflorens

  Biljka visine 10-40 cm, sočnih zelenih, crvenkastih, ili bronzano crvenih listova. Cvetovi beli, ružičasti, crveni. Boje lista i cveta mogu biti u raznim kombinacijama. Pogoduje joj blaga zasena. Sadi se uz reprezentativne objekte, na tepih travnjacima, u žardinjerama, saksijama i baštama.

 • 6722 Dahlia hybrida hort.DALIJA6722Dahlia hybrida hort.

  Za razliku od visokih "krompiruša", jednogodišnje dalije su niže (20 do 50cm), ljupkije i sa obiljem cvetova, bele, ružičaste, žute, naranDŽaste i crvene boje. Listovi zeleni ili sme|e bronzani. Ova meksička biljka može se uspešno koristiti u cvetnjacima i žardinjerama.

 • 6701 Viola tricolor maxima hort.DAN I NOĆ6701Viola tricolor maxima hort.

  Najpopularnija dvogodišnja biljka, visine do 15 cm, sa cvetovima veličine 5-10 cm, svih boja sunčeve palete. Položaj sunčan, zemljiste hranljivo, zalivanje uredno, obezbediće obilje cvetova.

  Pročitaj više na blogu: Cveće i u zimske dane
  Pročitaj više na blogu: Viola-dan i noć
 • 6807 Brugmansia sp.DATURA6807Brugmansia sp.

  Od saksijskog cvetnog bilja nudimo Vam i kameliju, bugenvileju, kalanhoju, običnu i englesku muškatlu, hibiskus, azaleju, ciklamu, primulu, hoju, kalceolariju, afričku ljubičicu, cinerariju, ehmeju... Tu su i LISNO DEKORATIVNE saksijske biljke: aralija, šeflera, fikus, dracena, juka, filodendron, difenbahija, maranta, palme….

 • 6711 Gazania hybrida hort.GAZANIJA6711Gazania hybrida hort.

  Ova lepotica došla nam je sa Kaplanda, južna Afrika. Visoka je do 20 cm, sa cvetovima veličine do 7 cm, koji podsećaju na cvetove gerbere. Otvoreni su po sunčanom vremenu, a mogu biti beli, ružičasti, crveni, žuti, narančasti …

 • 6804 Heliotropium peruvianum L.HELIOTROPIJUM6804Heliotropium peruvianum L.

  Polugrm visine do 80 cm, elipsoidnih, maljavih listova. Cvetovi sitni, plavi, ili plavoljubičasti, u štitastim cvastima, intenzivnog mirisa na VANILU. Lepa biljka koja zaslužuje da se na|e na Vašoj terasi.

 • 6803 Passiflora coerulea L.HRISTOV VENAC6803Passiflora coerulea L.

  Penjačica koja na zaklonjenim mestima i uz zaštitu može prezimiti napolju. Listovi prstasto deljeni. Cvetovi neobični, egzotični, prelepi, beli, ljubičasti ili crveni. Iznad zvezdasto raspore|enih cvetnih latica nalaze se brojne niti, 5 žutih prasnika i 3 sme|a tučka. Oprašeni cvetovi daju jajolike, naranDŽastožute, jestive plodove. Plodovi srodnih vrsta poznati pod imenima GRANADILA i MARAKUJA. Sunčan položaj, hranljivo tle, uredno zalivanje i odgovarajući oslonac.

 • 6710 Tagetes L.KADIFICA6710Tagetes L.

  Biljka nazvana po Tagetu, lepom i pametnom mladiću iz etrurske mitologije. Visina biljaka, zavisno od vrste i selekcije, iznosi 10 -100 cm. Cenjenije su niže odlike. Karakterističan miris biljaka odbija insekte. Cvetovi veličine 3-10 cm, većinom glavičasti, od LIMUNŽUTE, preko NARANDŽASTE do CRVENOSMEĐE boje. Jedna od najčešćih, najotpornijih i najzahvalnijih jednogodišnjih biljaka.

 • 6714 CalibrachoaKALIBRAHOA6714Calibrachoa

  Na sunčanom mestu, uz redovno zalivanje i prihranu, listovi se gotovo neće videti od cvetova, svih duginih boja. Stoga su mnoge selekcije dobile naziv Million bells - MILION ZVONČIĆA. U visećoj korpi deluju poput cvetne lopte..

  Pročitaj više na blogu: Vimbldon i cveće
 • 6723 Coleus blumeii Benth.KOPRIVICA6723Coleus blumeii Benth.

  Popularna biljka poreklom iz južne Azije. Lepotu joj daju listovi različito, atraktivno prošarani. Mogu biti veliki i poput dlana. Sitne, neugledne cvetove treba uklanjati. Zahteva polu-senu. Može se saditi u saksije i žardinjere, a efektno deluje u grupacijama u cvetnjacima.

 • 6801 Lantana hybrida hort.LANTANA6801Lantana hybrida hort.

  Žbunić visine do 2 m, naspramnih, maljavih listova. Cvetovi u loptastoj cvasti crveno žuti, žuto naranDŽasto ružičasti ili žuti. U istoj cvasti nalaze se cvetovi u više boja. Gaji se kao saksijska biljka, ali se može koristiti i kao vrtna biljka u perenskim zasadima.

 • 6724 SunPatiensLEPOTA SUNCA6724SunPatiens

  Ko kaže da je Lepi Jova voli samo da drema u hladu. Evo sunčevog ljubimca koji je mlađi brat Lepom Jovi, ime mu je Sanpatiens. Sličan je hibridu Nova Gvineja, ali je za razliku od njega izuzetno otporan na sunce i visoke temperature. Iz tog razloga zahteva gajenje u velikim saksijama ili žardinjerama ili direktno u zemlji. Takođe voli dosta vode, kao što mu i jedno od narodnih imena kaže – Vodenika. Visok je žbunast, sa čvrstim granama neprekidno punim cveta, izuzetno lepih i upadljivih boja. U baštama i terasama je jedan od najupadljivijih i najlepših ukrasa. Klod Mone je rekao da, možda duguje cveću što je postao slikar. A ovaj sunčev ljubimac će učiniti da naše terasе i bašta bude kao najlepše slikarsko platno. Napravimo sopstveno remek delo.

  Pročitaj više na blogu: SunPatiens - hit u svetu cveća
  Pročitaj više na blogu: Cveće na terasama, priprema počinje
 • 6707 Lobelia erinus L.LOBELIJA6707Lobelia erinus L.

  Nežna, ljupka, ćubasta biljka visine do 10 cm. Cvetovi sitni, mnogobrojni, FLUORESCENTNO PLAVI, plavi, beli, ružičasti, podsećaju na male leptire. Prednji plan cvetnjaka i perenjaka.

 • 6704 Impatiens walleriana Hook.LOLA, VODENIKA6704Impatiens walleriana Hook.

  Sočan žbunić visine 10-40 cm. Mesto polusenovito, zalivanje redovno (vodenika),a kao nagrada sledi obilje cvetova (vredna Liza), u spektru od bele do tamno crvene boje. Odlika NOVA GVINEJA ima krupnije cvetove. Sadi se na otvorenom, u žardinjerama i saksijama.

 • 6805 Fuchsia hybrida hort.MINĐUŠICA6805Fuchsia hybrida hort.

  Ovu biljku su još naše bake gajile na severnom prozoru. Poludrvenasti žbunić, naspramnih, ovalnih listova. Cvetovi viseći, sa dugim prašnicima, najčešće dvobojni, interesantni i dekorativni, pa su bake imale pravo. Zahteva SENOVIT položaj, hranljiv supstrat i obilno zalivanje. Orezivanjem se može dobiti oblik stabalceta.

 • 6712 Petunia hybrida Vilm.PETUNIJA6712Petunia hybrida Vilm.

  U letnja predvečerja, po sokacima srpskih varoši širio se ugodan miris. To su naše bake u svojim baštama zalivale petunije, koje su svojim mirisom nagra|ivale njihov trud. Stare, visoke, mirisne sorte petunija, koje dostižu do 60 cm, mogu se, u vegetaciji, skratiti na 5-10 cm. Brzo će se regenerisati i nastaviti sa obilnim cvetanjem u beloj, ružičastoj ili lila boji. Novije, niže odlike zaista imaju izuzetno lepe, krupne, često pune cvetove u vatrometu boja, ali – miris se negde izgubio. Uredno održavane petunije, u parku, bašti, na prozoru ili balkonu, zaista će nas razveseljavati celo leto, ako nije mnogo kišovito i ako ih ne zalivamo po listovima.

  Pročitaj više na blogu: Cveće na terasama, priprema počinje
 • 6802 Plumbago capensis Thunb.PLUMBAGO6802Plumbago capensis Thunb.

  Drvenasta polupenjačica sa Kaplanda, čije grane padaju u obliku slapova. Cvetovi brojni, OLOVNOPLAVI (lat. plumbum, i - olovo), plavi ili beli. Zahteva sunca, hranljivo, propusno tle i redovno zalivanje. Gaji se kao penjačica uz odgovarajući oslonac, ili kao žbunić, što se postiže orezivanjem.

 • 6703 Bellis perennis L.PUSLICA, KRASUljAK6703Bellis perennis L.

  Svi znamo malu belu radu sa naših livada, od koje devojčice pletu venčiće za glavu, ili prave male grivne. Visina biljke do 15 cm. Novije selekcije imaju pune, loptaste cvetove, tamno i svetlo RUŽIČASTE, ili bele. Primena višestruka.

  Pročitaj više na blogu: Cveće i u zimske dane
 • 6806 Russelia eljuisetifoliaRUSELIJA6806Russelia eljuisetifolia

  Grane tanke, sa sitnim, nežnim, ljuspastim lišćem. Cvetovi brojni, usko trubasti, KORALNOCRVENI ili žuti, “napadnu” biljku poput pljuska. Sunce, povremena prihrana i uredno zalivanje. Biljka za veće terase, svetle atrijume, krovne vrtove …

 • 6708 Salvia splendens Ker.SALVIJA6708Salvia splendens Ker.

  Jedna od najčešće korišćenih jednogodišnjih biljaka na javnim zelenim površinama. Cvetovi brojni, VATRACRVENI, u piramidalnim cvastima. Odlike sa belim, ruzicastim, ili svetloljubičastim cvetovima manje atraktivne. Redovno održavanje. Primena mnogostruka.

 • 6719 Alyssum maritimum Lam.SNEŽAK, LOBULARIJA6719Alyssum maritimum Lam.

  Lepa, nežna, skromna i zahvalna biljka, poreklom iz Sredozemlja. Visoka desetak cm. Obrazuje niske "pufnice" sa sitnim belim, ružičastim ili ljubičastim cvetovima. Sunčan položaj, krečno zemljište i umereno zalivanje. Dobro podnosi orezivanje. Cvetnjaci, žardinjere, balkoni, terase ... Idealna za cvetne tepihe.

 • 6702 Myosotis alpestris L.SPOMENAK, NEZABORAVAK6702Myosotis alpestris L.

  Omiljena biljka naših baka, koje su je sadile u baštama, u saksijama i na grobovima svojih voljenih. Visine biljke 15-30cm. Obilje sitnih, SVETLOPLAVIH, ružičastih ili belih cvetova, daje zaista nezaboravnu sliku.

 • 6713 SURFINIJA6713

  Koristi se za viseće korpe, žardinjere i saksije na terasama, balkonima, prozorima. Zahtevaju sunce i uredno zalivanje.

 • 6718 Plectranthus fruticosus L' Herit. 'Variegatus'TAMJANIKA6718Plectranthus fruticosus L' Herit. 'Variegatus'

  Pod imenom tamjanika ili Sveta Petka podrazumevaju se lisno dekorativne biljke iz rodova Plectranthus L' Herit. i Mentha L. (P. fruticosus 'Variegatus' i M. rotundifolia Huds. 'Variegata' = M. suaveolens 'Variegata'). Grane povijene, obrasle naspramnim, ZELENO BELO prošaranim listovima. Cvetovi bez veće dekorativne vredsnosti. Cela biljka AROMATIČNA. Zahteva svetle, ali od sunca malo zaklonjene položaje, hranljiv supstrat i uredno zalivanje. Može se saditi i u vrtu.

 • 6715 Verbena hybrida hort. 'Pendula'VERBENAVISEĆA6715Verbena hybrida hort. 'Pendula'

  Verbenom su Rimljani nazivali venčić od bilja koji je korišćen u ritualne svrhe. Verbena je ljupka biljka koja može ukrašavati cvetnjake u parkovima i vrtovima, a još je ljupkija u posudama na prozorima i balkonima. Sitni, brojni cvetovi u obilju boja smeše nam se sve do zime.

  Pročitaj više na blogu: Vimbldon i cveće
 • 6721 Vinca rosea LVINKA, KATARANTUS6721Vinca rosea L

  Kod nas se gaji kao jednogodišnja, ili jednogodišnja saksijska biljka. Novije niske selekcije ne prelaze 20cm. Listovi tamno zeleni sa belom srednjom žilom. Cvetovi od 2 do 4cm, beli ružičasti, purpurni, ljubičasti. Zahteva polu-senu. Pogodna za cvetnjake, žardinjere, terase ... Mlečni sok, bogat alkaloidima, koristi se u medicini.

 • 6717 Begonia tuberhybrida Voss. 'Pendula'VISEĆA BEGONIJA6717Begonia tuberhybrida Voss. 'Pendula'

  la' Gomoljasta biljka poleglih, sočnih stabljika, asimetričnih listova. Cvetovi obično puni, svih duginih boja, sem plave. Zahteva blago zasenjeno do sunčano mesto. Aristokratska biljka.

 • 6716 Pelargonium peltatum VISEĆA MUŠKATLA6716Pelargonium peltatum

  Najpopularnija viseća biljka naših terasa, balkona i prozora, koja cveta sve do mrazeva. Izbor boja veliki. Odlike prostih cvetova cvetaju obilnije. Odgovaraju joj blago zasenjeni do sunčani položaji.

  Pročitaj više na blogu: Izbor cveća za terase i balkone
  Pročitaj više na blogu: Vimbldon i cveće
 • 6720 Antirrhinum majus L.ZEVALICA6720Antirrhinum majus L.

  Sredozemna biljka, popularna zbog cvetova koji na pritisak "zevaju". Ali popularnost duguje i svojoj lepoti i izdržljivosti. Cvetovi beli, žuti, ružičasti, crveni ... Cveta cele sezone, a pri blagim zimama ostaje i sledeće godine. Vrsta svetlosti. Visoke sorte, preko 1m, pogodne za rezani cvet, a niske sorte, do 20cm, idealne za cvetnjake.